Gbg-Classic-Jazz-Festiavl-transp-INGET-AaRTAL-PING-2.png

Hem PROGRAM PRESS BILJETTER Hotell Kontakt

 

Pressrelease

 

Classic Jazz Festival satsar hårt

 

Sista två dagarna i augusti är det åter dags för Göteborg Classic Jazz Festival. Spelplats är klassiska nöjespalatset Valand mitt i stan, numera även jazzpalats. Tretton internationella, nationella och lokala orkestrar plus tre speciella solister är bokade på de två scenerna. En veritabel svängfest utlovas för alla som gillar New Orleans, dixieland, swing och annan klassisk jazz. En stor nyhet för året är att även jazzbesläktade genrer som folkmusik och bluegrass får spelrum.

 

Evenemanget, som de första 25 åren hette Göteborgs Jazzfestival, har nu satt färg på Göteborgs sensommar i över 30 år.

     – I år presenterar vi ett av de bästa startfälten någonsin, intygar festivalgeneralen Jesper Albrektsson, till vardags köksmästare på Särö Gästgiveri och trumpetare i Second Line Jazzband. Från den franska huvudstaden kommer två band: Collectif Paris Swing med virtuosa bröderna Jean och Benjamin Dousteyssier på klarinett och altsaxofon samt Mama Shakers med skånsk/franska trumpetaren, sångerskan och washboardspelaren Angela Strandberg. Från Berlin hämtar vi Old Fish Jazzband, jazzens eget EU med musiker från sex nationer. Som för övrigt firar 20-årsjubileum på vår festival.

 

Folkmusik och bluegrass

En stor nyhet för året är att festivalen presenterar även ett par musikformer som är närbesläktade med jazz. Spöket i Köket beskriver sig själva som ”folkfusion-storband med partypotential” och har gjort succé med oemotståndliga framträdanden det senaste året. Deras nya CD har recenserats i en rad tidningar och fått genomgående höga betyg. Ett annat högintressant festivalinslag är Happy Heartaches som spelar och sjunger tvättäkta bluegrass.

     – Vi satsar även hårt på kvinnliga och unga musiker, berättar Jesper Albrektsson. Ladies Got the Blues från Stockholm har gjort braksuccé på turnéer både här hemma och ute i Europa och besöker nu Göteborg för första gången. Next Generation Big Band, plantskolan för unga jazztalanger som leds av rutinerade Ralph Soovik, återkommer med till stor del ny besättning.

 

Tre spännande gästsolister

– På jazzfestivaler utomlands får man möjlighet att jamma med fina musiker från andra länder, fortsätter Jesper Albrektsson. En sådan är den fantastiske klarinettisten Adrian Cox från London. Vi är väldigt stolta över att han kommer till vår festival och gästspelar med både Max Lagers New Orleans Stompers och Second Line Jazzband. Det sistnämnda bandet gästas också av Anna-My Zetterberg, en av Västkustens bästa jazzsångerskor. Vi är dessutom lyckliga över att Gustav Lundgren tar tåget från Stockholm och spelar Django Reinhardt-inspirerad gitarrjazz med två av sina vänner i Collectif Paris Swing.

     Rutinerade västkustgängen Peoria Jazzband, Papa Piders Jazzband och Sir Bourbon Dixieland Band knyter ihop jazzsäcken.

 

Inga bidrag, ingen spons

Festivalen arrangeras av Göteborg Classic Jazz som fyllde 40 för ett par år sedan och med sina cirka 600 medlemmar kanske är Sveriges både äldsta och största jazzförening – ingen verkar veta säkert.

     – Vi är en helt ideell förening, berättar styrelsemedlemmen Tom Hård. Vår verksamhet finansieras uteslutande med entréavgifter och medlemskassan. Vi har inga sponsorer och kulturbidrag har vi slutat söka, det är ingen större idé. För ett par år sedan fick vi till exempel svaret:

    Den traditionella jazzen har sin trogna publik och festivalen bedöms kunna genomföras utan särskilt stöd från kulturnämnden. Göteborgs stad bidrar inte till projektet.

      Vår bedömning är att den bedömningen grundar sig på en ren gissning, eftersom någon från kulturetablissemanget aldrig någonsin dykt upp på våra evenemang, intresserat sig för vår verksamhet eller ens ringt och sagt något uppmuntrande för att vi år efter år helt ideellt skapar evenemang till nytta och nöje för staden. Kanske tror man att vi är någons sorts pensionärsförening, undrar Tom Hård. Haha, jag spelar själv i ett band där vi är tre över 75 och tre under 30 år. Inte ovanligt inom den åldersgränslösa jazzmusiken!

     – Nu ser både publik och musiker i alla åldrar fram emot helgen då korsningen Kungsportsavenyn/Vasagatan blir Jazz Corner Of The World – ett epitet jag snott från Birdland i New York!

 

Fotnot

 

Ideella föreningen Göteborg Classic Jazz startades 1977. Året därpå kom första numret av medlemstidningen JazzBladet ut. Ungefär samtidigt etablerades legendariska Jazzhuset av Ulf Albrektsson, som 1988 startade även Göteborgs Jazzfestival. Efter 25 år tog föreningen över evenemanget och bytte namn till Göteborg Classic Jazz Festival. Genom åren har föreningen också arrangerat mängder av konserter och danskvällar på Valand och andra lokaler. Vi ligger också bakom sex oerhört populära sommarjazzkvällar på Villa Belparc i Slottsskogen samt framträdanden på Gothenburg Cultural Festival, träffpunkter för seniorer, Stena Lines jazzkryssningar och mycket annat. Bland de cirka 600 medlemmarna i föreningen finns både privatpersoner och ett 30-tal orkestrar som marknadsförs via vår hemsida www.classjazz.se. I styrelsen ingår såväl amatör- och proffsmusiker som icke spelande medlemmar.

 

Frågor? Kontakta Tom Hård af Segerstad, styrelseledamot och redaktör för JazzBladet: tom@classjazz.se eller 0708-396730

 

 

 

     

Copyright 2010 Co.